TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

05.02.2020 350

OKULUN TARİHÇESİ

 

:1-Okulumuz 1990-1991 tarihinde dönemin Meclis Başkanı Kaya ERDEM  tarafından eğitim öğretime açılmıştır.

2-Merhum Adil İçel Beyin eşi Mediha İÇEL 'in katkılarıyla yapılmış olan okulumuz Adil İçel İlköğretim Okulu adını almıştır.

ADİL İÇEL  1906-1991

1906 Yılına İstanbul 'da doğan Adil İçel ,Sultan Reşat dönemi Osmanlı Sarayı Başkitapçısı Asım Paşa'nın torunun ,Maliye Baş Müfettişi Nail Bey'in oğludur.Annesi Edirne Kale komutanı İsmail Paşa 'nın kızı Hayriye Hanımdır.

Öğrenimden sonra Ankara Riyaseti Cumhur Daire Müdürlüğü görevini de alan Adil İçel 1945yılına kadar bu görevini başarı ile sürdürmüştür.

            İzmir eşrafından Çimentaş Fabrikasının kurucusu Bedri  Akgerman 'ın kız kardeşi Mediha Hanım 'la evlenerek kentimize yarleşen Adil İçel daha sonra ticaret hayatına atılarak şehrimizin başarılı iş adamları arasında yer almıştır.

            Gerçek bir Atatürkçü olan Adil İçel bu niteliğini Milli Eğitime destek vererek Tire'de Milli Eğitime hizmet amaçlı olarak Büyükkale Mediha İçel Ortaokulu  ve iki lojman yaptırmıştır.Ege Üniversitesi Kroner Bakım Mediha  -Adil İçel Pavyonu yaptırmıştır.Üç camii onun yardımsever kişiliği ile yapılanlar arasındadır.Ayrıca 100 kız çocuğunu okutmuştur.

            Bugüne kadar eşi adına yardımlarda bulunan Adil İçel ,vefatı üzerine eşi Mediha İçel

Tarafından adına yaptırılan "Adil İçel İlköğretim Okulu "nuda açmak sureti ile Türk Milli Eğitimine hizmetlerinin devamını sağlamışlardır.

            Kendilerine Türk Milli Eğitimine Hizmetlerinden dolayı teşekkürü bir borç bilir, Tanrıdan rahmet dileriz.

MEDİHA İÇEL:İzmir Eşrafından Nuri Bey ve Pakize Hanım'ın evlatları ,Çimentaş'ın .Kurucusu sanayici Bedri Akgerman ile Hasan Akgerman'ın kardeşleri Mediha İçel İzmir'de doğmuştur.

            Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü İdare Müdürü merhum Adil İçel'in eşidir.

            Eşi ile birlikte elde ettikleri gelirin büyük bir kısmını hayır işlerine ayıran İçel çifti öncelikle birçok genci okutup yetiştirmişler ve sayısız gençleri evlendirmişlerdir.

 Adil İçel ve eşi Mediha İçel  Milli Eğitime destek vererek Tire'de Milli Eğitime hizmet amaçlı olarak Büyükkale Mediha İçel Ortaokulu açarak çevredeki 6 köyün çocuklarına orta öğretim imkanı sağlamış ve iki lojman yaptırmıştır.Ege Üniversitesi Kroner Bakım Mediha  -Adil İçel Anjiyo Pavyonu yaptırmıştır.Üç camii onun yardımsever kişiliği ile yapılanlar arasındadır.Ayrıca 100 kız çocuğunu okutmuştur.

            Bugüne kadar eşi adına yardımlarda bulunan Adil İçel ,vefatı üzerine eşi Mediha İçel

tarafından eşinin anısına 1991/1992 adına yaptırılan "Adil İçel İlköğretim Okulu "nu yaptırmak sureti ile Türk Milli Eğitimine hizmetlerinin devamını sağlamışlardır.

 

 

OKULUN KURULUŞUNDAN BU YANA GÖREV YAPAN MÜDÜRLER:

 Kemallettin KARAYAZ           

Semra ERDEM                         

Yalçın ELYILDIRIM             

Tevekkül ÇOBANLAR      

Kurban AKIŞ   

Yasin ÖZTÜRK

Ahmet DEMİR